THE VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR

12 Meijer, Hendrik – Dutch ice skating/winter scene 105

€3,450.00

Description: HOLLANDSE WINTER SCENE

Tekening van Hendrik Meijer (ook wel Hendrick de Meyer) (1737 -1793) in pen en zwarte inkt, grijs gewassen, over zwart potlood. Afm. 21 x 32,5 cm. Gesigneerd linksonder en gedateerd 1764.

De tekening is topografisch niet goed te duiden. Op het eerste gezicht lijkt men de Amsterdam te herkennen: de Oude Kerk, een scheepswerf, een veerhuisje met er naast een hijskraan, twee ophaalbruggen en grote pakhuizen met Hollandse gevels. De manier waarop deze elementen zijn samengebracht echter, komen niet overeen met het Amsterdamse stadsbeeld.

In de weken of maanden dat de winter de alledaagse activiteiten op het water stilzette en het ijs het domein van sport, spel en vertier werd, verplaatsten ook markthandelaren hun nering naar deze vlakte. In koek-en-zopie tenten werden versnapering verkocht, maar ook andere producten die in de smaak van de verpozende menigte konden vallen.

Volgens Immerzeel (1842) zijn Meijer’s “ordonnanties rijk en geestig, en zijne stoffaadje allerliefst van teekening en altijd in overvloed aangebragt. Zijne goede teekeningen worden door de onbevooroordeelde liefhebbers geschat en bewaard.”
  • Number: 1010456
  • Dealer: Speculum Orbis Nauticum 
Your IP Address is: 3.231.226.211
Antique Maps fair
Copyright © 2008-2019 VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR |  Design by mCar Automatisering, Inspired by Clyde Jones | Powered by Zen Cart