THE VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR

12 IJsgezicht Rotterdam / Paulus Constantijn la Fargue, 105

€5,500.00

Title: IJsgezicht Rotterdam – Paulus Constantijn la Fargue, 1763
Description: IJSGEZICHT ROTTERDAM

“Oostelijk gezicht der Stad Rotterdam en der Maaze, met IJsvermaak op deeze Rivier, 24 Januari 1763”. Ets vervaardigd door Paulus Constantijn la Fargue, uitgegeven in 1763 door P.G. van Balen, te ’s Gravenhage. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 45 x 70 cm.

Als het ijs sterk genoeg was dan vertoonden zich ook deftige luyden aan het volk. Arrensleden, koetsen en speelwagens kwamen onder het belgerinkel van de dampende paarden over de dikke ijskorst aangegleden en –gereden. Er wordt hier een historisch moment weergegeven: de latere stadhouder Willem V (1748-1806) rijdt in zijn door zes paarden getrokken koets met uitgebreid gevolg over de bevroren rivier. Het is een met alle details weergegeven drukte een formidabele prent en topografisch interessant door het gezicht op de stad vanaf het ijs.

We zien Rotterdam: het Oude Hoofd met Oude Hoofdpoort en achterzijde van de huizen aan het Haringvliet; aan het einde daarvan zijn de Admiraliteitswerf aan het Boerengat en de molens op het Bosland en langs de Oostzeedijk zichtbaar.

Paulus Constantijn la Fargue (1732–1782) stamt uit een Nederlands geslacht van kunstenaars, van vijf kinderen was hij de meest begaafde. Paulus Constantijn heeft zowel geschilderd en getekend, als geëtst. In de eerste plaats waren dat nauwkeurig uitgewerkte stads– en dorpsgezichten, maar daarnaast ook actuele gebeurtenissen, landschappen, portretten, en genretaferelen.

Prijs: €5.500,- (incl. lijst)
  • Number: 1050063
  • Dealer: Speculum Orbis Nauticum 
Your IP Address is: 3.233.219.101
Antique Maps fair
Copyright © 2008-2020 VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR |  Design by mCar Automatisering, Inspired by Clyde Jones | Powered by Zen Cart