THE VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR

6 map of Holland / Virtual Map Fair 142

€4,600.00

Description: HOLLANDIA COMITATVS.
Kaart van het graafschap Holland. Het Westen boven. Titel in cartouche rechtsboven, geflankeerd door twee zeegoden (links Neptunus) die een lijn met vissen vasthouden. Het wapen van Holland middenboven, omgeven door een met vruchten versierde laauwerkrans. Aan de onderzijde een rij van 32 stadswapens. In de Zuiderzee en in de Noordzee fraai gegraveerde kompasrozen. In de Noorzee talrijke en in de Zuiderzee enkele schepen. Rugzijde blank.
Kopergravure, gegraveerd door Josua van den Ende. Dit exemplaar is een onbekende staat. Tot dusver zijn er vier staten van de kaart bekend die zijn beschreven door D. en J. Blonk-van der Wijst in Hollandia Comitatus, kaart 33. De eerste twee staten van de kaart zijn gepubliceerd door Willem Jansz. Blaeu. De derde staat door Rombout van den Hoeye en de vierde staat door Justus Danckerts. Dit exemplaar is zonder uitgeversadres maar vertoont nog wel sporen van het uitgewiste adres van Rombout van den Hoeye. Deze kaart is dus te kenmerken als de nieuwe vierde staat. Gelet op de plaattoon die de kaart vertoont, met name rond de kompasroos in de Zuiderzee, is het waarschijnlijk dat het om een proefdruk gaat. De drukkwaliteit is perfect. Dit exemplaar moet rond 1665 zijn vervaardigd nadat de koperplaat uit de boedel van R. van den Hoeye in bezit kwam van de familie Danckerts of in handen is gekomen van Frederik de Wit of Clement de Jonghe die in die tijd beiden net waren begonnen met hun bedrijf en in hun begintijd vooral betaande kaarten uitgaven. De kaart is zeer waarschijnlijk ooit in een atlas factice meegebonden.
Hoogte 39 cm; breedte 47,5 cm.
Voor een uitgebreide beschrijving van de vier tot dusver bekende staten zie D. en J. Blonk-van der Wijst: Hollandia Comitatus, kaart 33.
  • Number: 1420100
  • Dealer: Speculum Orbis Nauticum 
Your IP Address is: 34.204.193.85
Antique Maps fair
Copyright © 2008-2020 VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR |  Design by mCar Automatisering, Inspired by Clyde Jones | Powered by Zen Cart