THE VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR

12 Singapore / sumatra / Janssonius 105

€1,450.00

Description: PASKAART VAN SUMATRA

“Sumatrae et Insularum Locorumque Nonnullorum Circumiacentium Tabula Nova.” Kopergravure uitgegeven door Johannes Janssonius te Amsterdam 1657 als onderdeel van zijn Atlas Novus. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 49 x 58 cm. eur hrp

Het noorden ligt links op het blad. Singapore is waarschijnlijk aangeduid net ten zuiden van Ihor (Johor Bahru) als Senasur. Daar de kaart in een zeeatlas was opgenomen, zijn er in de binnenlanden weinig details weergegeven, wel staan de kustlijnen, nederzettingen en belangrijke kustkenmerken er op. Het is een van de vroegste gedetailleerde weergaves van Sumatra en bleef tot ver in de achttiende eeuw de belangrijkste kaart van de regio.

Een zeilschip en twee cartouches verfraaien de kaart: een titelcartouche met drie allegorische figuren en een mijlen schaal met twee landmeetkundige putti.

Vroeger werd Sumatra aangezien voor het eiland Sri Lanka of Taprobana. De naam Taprobana kwam vanaf de vijftiende eeuw voor op kaarten van Sumatra, na een misverstand van de Italiaanse reiziger Nicolo de Conti. De Conti verwierp het idee dat Sri Lanka Taprobana was en bestempelde daarmee Sumatra als het mythische eiland beschreven door cartografen als Eratosthenes, Strabo, Plinius, Claudius Ptolemy en Cosmas.

Prijs: €850,-
  • Number: 1010340
  • Dealer: Speculum Orbis Nauticum 
Your IP Address is: 18.205.109.152
Antique Maps fair
Copyright © 2008-2020 VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR |  Design by mCar Automatisering, Inspired by Clyde Jones | Powered by Zen Cart