THE VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR

12 Blaeu / De zeilwagen van prins Maurits, landjacht 105

€1,850.00

Title: Blaeu – De zeilwagen van prins Maurits, landjacht
Description: Blaeu – De zeilwagen van prins Maurits, landjacht

€1.850
Stel een vraag over dit item

Kopergravure in de tijd met de hand gekleurd, uitgegeven te Amsterdam ca. 1648 door Joan Blaeu, (1596-1673). Afmetingen (prent) ca. 45 x 57 cm.

Uit Blaeu’s atlas “Toneel der Steden van de Verenigde Nederlanden met hare beschrijvingen”, verschenen op 5 juni 1648, de datum waarop de vrede van munster een einde maakte aan de tachtig jarige oorlog. Blaeu gebruikte de grote gravure van Jacques de Geyn’s zeilwagen uit 1603, (noordwaarts, naar rechts rijdend) als voorbeeld voor zijn eigen prent.

Op een dag tussen 13 april en 23 mei 1602 maakte prins Maurits in gezelschap van 27 gasten een tocht met zijn zeilwagen (ook wel ”˜landjacht’ genoemd) van Scheveningen naar Petten, 14 Hollandse mijlen, met prinselijk vaandel in top. Tot de inzittenden van het voertuig, dat was uitgevonden Simon Stevin, behoorden o.a. de toen 19-jarige studievriend van Frederik Hendrik, Hugo de Groot, de Frans ambassadeur in Den Haag Paul Choart de Buzanval, de bij Nieuwpoort gevangen genomen Francis de Mendoza, generaal in het leger van aartshertog Albert van Oostenrijk, Ulric van Holstein, broer van de Deense koning Christiaan IV en Frederik Hendrik.

De zeilwagen kon het traject Schevingen-Petten alleen afleggen met een sterke zuidwestenwind over de smalle, vrij gladde strook zand tussen de zee en de duinen. Het voertuig kon een snelheid bereiken van meer da 50 kilometer per uur. Rechts in beeld twee ruiters in galop. Deze zullen wel zijn ingeschakeld om aan te tonen dat de wagen zich veel sneller kon verplaatsen, dan dat met een paard mogelijk was.

Links is vermoedelijk het prototype afgebeeld waarnaar de grote zeilwagen is gemaakt. Beide wagens zijn tot het einde van de achttiende eeuw in het bezit geweest van de Oranjes. In 1795 werd de kleine zeilwagen op een openbare veiling verkocht.

Prijs: €1.850,- (BTW margeregeling)
  • Number: 1050085
  • Dealer: Speculum Orbis Nauticum 
Your IP Address is: 100.26.179.196
Antique Maps fair
Copyright © 2008-2020 VIRTUAL ART - BOOK & MAP FAIR |  Design by mCar Automatisering, Inspired by Clyde Jones | Powered by Zen Cart